Hoofdzaak Hoeden Opleidingen Amsterdam
eigentijds en ambachtelijk hoeden maken

'van de hoed en de rand'

In de lessen maak je kennis met uiteenlopende materialen en een scala aan technieken. Je maakt hoeden en andere hoofddeksels van vilt, zijde, leer, wol, sinamay, bandstro, etc. En je gebruikt verschillende technieken om deze materialen te modeleren en te verbinden, zoals naaien, stomen en strijken. Daarbij werk je op traditionele houten hoedenblokken. Ook leer je het tekenen van patronen voor eigentijdse petten en baretten.
Tijdens de les wordt individueel gewerkt.

opleiding tot hoedenmodist:

De basisopleiding hoedenmodist bestaat uit specifieke activiteiten, zoals het maken van een collectie hoeden en petten, bloemen, corsages en handschoenen. Je kunt deze opleiding afsluiten met een examen.

opleiding tot hoeden maker en ontwerper:

In de opleiding tot hoedenmaker en hoedenontwerper specialiseer je je in het ambacht. Je werkt met diverse technieken en materialen en je werkt aan een eigen visie en 'handschrift'. Je kunt je ontwikkelen tot een goed vakvrouw/man die de kneepjes van het vak in de vingers heeft.
De opleidingen lopen van september t/m juni, aanmelding is voor deze periode.
Bij voldoende plaats is instap in de loop van het jaar mogelijk.

cursus:

De cursus is geschikt voor zowel een beginner als voor iemand met een ruime textielvaardigheid.

De beginner maakt kennis met het hoedenvak en leert verschillende modellen maken, zoals een vilt of strohoed, een fascinator en petten en baretten.

De meer gevorderde hoedenmaker werkt deze dagen aan de uitvoering van een eigen ontwerp. Er wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van je creatieve talent, het toepassen van diverse technieken, en de realisatie van het eigen ontwerp.

Het individuele karakter van de cursus biedt ruimte om in eigen tempo en op eigen nivo te werken.
Per jaar zijn er gemiddeld 24 cursusdagen. Inschrijving is mogelijk per cursusdag.

workshop onderzoek + ontwerp:

Je maakt al enige tijd hoeden en je wilt je verder ontwikkelen in het ontwerp van een hoed en in het creren van een eigen 'handschrift'.
Soms heb je zoveel ideeën, dat je niet weet waar je moet beginnen.
Of je zit een beetje in een inspiratiedip.
Herkenbaar?
In deze workshop ontwikkel je meer zicht op je inspiratie en je ontwerpproces. Het traject omvat een aantal weken waarin je 4 ochtenden of 2 hele dagen gecoached wordt in een groepje van 6 personen. In de tussenliggende weken werk je thuis aan je onderzoek en het ontwerpproces.

diverse workshops:

In de loop van het jaar worden diverse soorten workshops gegeven, raadpleeg de website voor actuele informatie.

wanneer:

opleiding: cursus: workshop:
donderdagavond vrijdag hele dag zaterdag ochtend
vrijdagochtend zaterdag hele dag zaterdag hele dag
vrijdag hele dag    
zaterdag hele dag    

Marga van der Bos

De lessen worden gegeven door Marga van der Bos, hoedenmaker, - ontwerper en docent. Vanuit haar vakbekwaamheid en jarenlange ervaring geeft ze het ambacht van het hoeden maken en -ontwerpen door.
Marga: "Mijn uitdaging is het vaktechnische deel van het hoeden maken zo volledig mogelijk over te brengen. En daarnaast, voor mij zeker zo belangrijk, ieders creativiteit te stimuleren."

Meer informatie nodig? bel 020-6122956 06-37402852


^ terug naar boven